Kamera5Kamera5's historie begynder den 11. juli 1989, hvor Jan Valeur skrev til fotomagasinet "Alt om foto" og bad om at få indrykket følgende annonce:

"Kontakt søges med amatørfotografer i Københavnsområdet med interesse i etablering af et miniteam (2-4 pers.) med henblik på i fællesskab at arbejde med modelfotografering på fritidsniveau såvel ude som i atelier til gensidig inspiration og udvikling. Jeg har lokale til atelier - du har måske mørkekammer eller bil - eller bare lyst til at dele din fotoglæde med ligesindede. Skriv til Jan Valeur ...."

Det var der seks fotografer, der gjorde, og gruppen kom i første omgang til at bestå af fem af dem, foruden Jan Valeur selv:
 • Jonas Bohn
 • Klaus Colding
 • Ejnar Pedersen
 • Niels Pinholt
 • Jan Seidenberg
 • Jan Valeur

 • Lige siden et stiftende møde hos Niels den 29. november 1989 har gruppen mødtes på skift hos hinanden for at snakke foto og se billeder, og den 11. marts 1990 havde gruppen sin første fælles aktivitet, da Klaus indbød til fælles studiefotoeftermiddag i sit studie i Trørød med modellerne Charlotte og Ea. Sidstnævnte blev efterfølgende Jan Valeurs foretrukne model i nogle år.

  Den 3. juni 1992 holdt gruppen et møde hos Klaus, hvor tre potentielle nye medlemmer - samt en af Jan Valeurs modeller - var inviteret med, da Jonas og Einar i mellemtiden havde forladt gruppen. Der kom dog ikke nogen nye medlemmer ud af dette møde, og i løbet af 1994 forlod også Klaus og Niels gruppen, som dermed var reduceret til Jan og Jan. Gruppens hidtil eneste eksistentielle krise var en realitet!

  Jan og Jan ville dog ikke sådan bare lade gruppen gå i graven, og gruppens videre eksistens blev sikret, da Laila og Karl Wigh, som Jan Valeur kendte fra Jernbanernes Fotoklub, blev optaget i gruppen i foråret 1995.
 • Den "gamle" gruppe var dog sideløbende med den nye gruppes møder samlet hos Jan S. den 12. december 1995 og igen hos Niels den 9. oktober 1996.

  Efter to år som firemandsgruppe kom Peter Eeg Due med i gruppen, og siden den 24. februar 1997, hvor Peter for første gang deltog i et af gruppens møder, har gruppen eksisteret uforandret. Men i de mange år siden da har gruppens omdrejningspunkt ændret sig fra at være modelfotografering til fotografering generelt, og i dag er det kun gruppens to oprindelige medlemmer - Jan og Jan - der stadig beskæftiger sig med modelfotografering.

  Foruden de fælles møder på skift hos hinanden har "den nye" gruppe holdt forskellige fælles aktiviteter og arrangementer, hvoraf de mest mindeværdige - inden gruppen begyndte at holde fælles fotoudstillinger - må være:
 • Fotoworkshop hos modefotograf Leif Nygaard i Åbyhøj 6. juli 1997 med modellerne Lone, Janne og Sara
 • Besøg hos Colorgruppen på Esplanaden 17. maj 1999, hvor vi prøvede at lave billeder i posterstørrelse

  I de første mange år havde gruppen ikke noget navn. Det var først, da gruppen skulle holde sin første fælles udstilling i år 2000, at gruppen besluttede sig for at tage et navn og valgte at kalde sig Kamera5. Herved blev antallet af medlemmer samtidig låst fast på fem, som i praksis havde vist sig at være en hensigtsmæssig størrelse. Ved samme lejlighed lavede Jan S. et logo til gruppen, som blev anvendt frem til 2015, hvor det blev erstattet af det nuværende, ligeledes designet af Jan S.

  Kamera5 har indtil nu afholdt følgende fælles fotoudstillinger:
 • Indre Bys Medborgerhus oktober 2000
 • Ishøj Kulturcafé december 2005
 • Kantinen hos virksomheden Radiometer oktober-december 2009

 • I sommeren 2004 tog Jan S. initiativ til en fælles sommerfrokost i Bjælkehuset i Søndermarken. Det var en så stor succes, at det siden da har været fast tradition med en fælles sommerfrokost hvert år - i de seneste år også med de ægtefæller/kærester, som ikke er medlemmer af gruppen. Fra 2014 samles gruppen også til en julefrokost hvert år. For lidt hygge skal der også være plads til. De seneste år har Allégade 10 været rammen for vores fælles frokoster.